Wat kun je zelf doen?

Mensen voelen zich over het algemeen vaak machteloos als het om dit soort wereldwijd voorkomende problematiek gaat. Maar er zijn wel degelijk dingen die je kunt doen om seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan:

  • Je kunt zorgen dat de bewustwording van mensen uit je omgeving over commerciŽle seksuele uitbuiting van kinderen (niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland!) toeneemt, door hierover te praten met vrienden, familie, collega's.
  • Je kunt de reisorganisatie waar je je reis boekt aangeven dat je er prijs op stelt dat je voorafgaand aan je reis graag goed voorbereid bent, wat ook inhoudt dat je weet waar je niet naartoe moet als je niet met seksuele uitbuiting van kinderen geconfronteerd wilt worden.
  • Vermijd risicogebieden. Blijf weg uit discotheken, bars en bordelen waar kinderen aanwezig zijn, uit hotels waar kinderen met gasten mee naar de kamer gaan en massagesalons waar kinderen werken.
  • Je kunt je ongenoegen kenbaar maken mocht je situaties tegenkomen waarin kinderen seksueel misbruikt worden. Je kunt dan overleggen met je reisleider of reisgenoten wat je kunt doen. Indien mogelijk kun je het melden bij je hotel, de ambassade of bij de lokale politie. Als het om een Nederlandse persoon gaat, dan kun je ook terecht bij de politie in je woonplaats, of bij ECPAT-NL.
  • Door onze 'Stop Kinderprostitutie' kaarten op te sturen naar reisorganisaties, maak je duidelijk dat je concrete maatregelen van de reisindustrie op dit gebied wilt zien. De kaarten kunnen bij ECPAT-NL besteld worden. 
  • Wanneer je op vakantie gaat, kun je bijvoorbeeld het kofferlabel  'Stop Sexual Exploitation of Children' van ECPAT-NL aan je koffer of rugzak doen. Zo laat je tijdens je vakantie zien dat je tegen seksuele uitbuiting van kinderen bent.
  • Als je kinderen hebt, kun je op hun school informeren of er op een of andere manier in het lesprogramma aandacht geschonken wordt aan voorlichting over seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen. Wanneer dit niet het geval is, kun je aangeven dat je dit erg belangrijk vindt.
  • Je kunt het werk van ECPAT-NL steunen door een van onze partners, die projecten in ontwikkelingslanden hebben op het gebied van preventie, hulpverlening en repressie, financieel te steunen.

Stuur deze kaart op naar reisorganisaties en vraag daarmee om concrete maatregelen tegen kinderprostitutie!

Je kunt deze kaarten gratis bestellen door ons te bellen op 024-2606224, of emailen.