Code of Conduct

Onderzoek in opdracht van de EU heeft aangetoond dat reizigers niet onvoorbereid met kindersekstoerisme geconfronteerd willen worden. Bestemmingen kunnen een associatie met seksuele uitbuiting van kinderen dan ook niet veroorloven. 

De reisindustrie heeft geen directe relatie met de seksindustrie. Je kunt in Nederland geen 'kinderseksreis' boeken bij een reisbureau. Wel maakt de reisindustrie gebruik van de faciliteiten die met de seksindustrie te maken hebben: redlight districts en bars en sommige toeristische highlights. En de sekstoerist maakt op zijn beurt gebruik van faciliteiten van de reisindustrie: bij het regelen van de reis, het boeken van een ticket, tijdens de vliegreis, bij het boeken van een hotel, et cetera. 

Wel kan de reisindustrie actie ondernemen ter bestrijding van kinderprostitutie in relatie tot reizen. Een stap in de goede richting is het ondertekenen van een gedragscode voor de reisindustrie ter bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen in relatie tot reizen. Momenteel is ECPAT-NL met enkele andere Europese ECPAT partners en de WTO (World Tourism Organisation) en gesteund door de Europese Commissie, bezig om de reisindustrie een dergelijke 'code of conduct' aan te laten nemen. Reisorganisaties kunnen deze gedragscode tekenen, waarmee ze zich verplichten om een aantal concrete maatregelen te nemen tegen kinderprostitutie in relatie tot reizen. De maatregelen houden in: 

  1. Het ontwikkelen en vastleggen van een ethisch beleid ter bestrijding van kinderprostitutie. 
  2. Het trainen van eigen personeel en personeel in bestemmingslanden.
  3. Clausules in contracten met agenten en hotels in bestemmingslanden waarin bepaald wordt dat prostitutie van minderjarigen op geen enkele manier geduld wordt. 
  4. Informeren van reizigers over het probleem kinderprostitutie.
  5. Informeren van sleutelpersonen en -organisaties, agenten, zakenpartners, Nationale Toerisme Organisaties et cetera in bestemmingslanden. 
  6. Jaarlijks rapporteren in het jaarverslag over de maatregelen die genomen zijn in het kader van de gedragscode. 

Dit zijn concrete maatregelen waarmee de reisindustrie kan bijdragen aan de bestrijding van kinderprostitutie in relatie tot reizen. In Duitsland en Oostenrijk hebben de branche organisatie voor reisorganisaties deze code al ondertekend (voorjaar 2001). In ItaliŽ heeft de overheid de reisindustrie verplicht om klanten te informeren over kinderprostitutie (februari 2001). In ScandinaviŽ hebben 98% van de touroperators zich gecommitteerd aan de Code of Conduct. In Engeland heeft Thomson, een grote Britse touroperator, de Code of Conduct ondertekent (december 2001).

In Nederland is ECPAT al jaren aan het praten met de reisindustrie om maatregelen te nemen tegen kinderprostitutie. TUI Nederland, waar de merken Holland International, de Boer & Wendel, Arke en Kras onder vallen, heeft in samenwerking met ECPAT-NL sinds 2000 een aantal maatregelen genomen. In mei 2002 heeft TUI Nederland de Code of Conduct ondertekend.In oktober 2003 volgde OAD Reizen.  (zie persberichten).

ECPAT-NL werkt ook nauw samen met het ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen). Het ANVR heeft al sinds 1996 een gedragscode tegen commerciŽle seksuele uitbuiting van kinderen. Binnen het ANVR is afgesproken dat de leden zich op geen enkele manier mogen inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben. Ook zullen zij zorgen dat contracten met hotels kunnen worden opgezegd indien die gelegenheid geven. Per 1 oktober 2001 is het voor alle ANVR leden verplicht om in hun brochures een informatieve tekst tegen kinderprostitutie op te nemen en hun reispersoneel op risicobestemmingen voor te lichten over kinderprostitutie. Het ANVR zal een actieve rol spelen in de naleving van dit reglement.

De Code of Conduct is een uitbreiding op de gedragscode van het ANVR. De gedragscode streeft ernaar dat reisondernemingen concrete maatregelen nemen die zichtbaar zijn voor de klant en zodoende getoetst kunnen worden. 

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de site van het ANVR of voor meer specifieke informatie van het ANVR over seksueel misbruik van kinderen in relatie tot reizen op: www.anvr.nl/ANVR/openbaar/issues/issues_fs.html.

Reisorganisaties die meer informatie willen over de Code of Conduct, kunnen contact opnemen met ECPAT-NL. ECPAT-NL heeft trainingsmateriaal voor reispersoneel ontwikkeld (met vertalingen in het Engels, Spaans en Duits) en biedt haar expertise aan op het gebied van de bestrijding van kinderprostitutie in relatie tot reizen. 

Hoe de wet in elkaar steekt op het gebied van seksuele uitbuiting van kinderen in landen buiten Nederland kun je meer informatie krijgen via Interpol

Voor meer informatie over deze gedragscode, kun je de internationale website van de Code of Conduct bezoeken, www.thecode.org. Voor informatie over andere gedragscodes in de reisindustrie zie: 

rechts.gif (1242 bytes)HOTREC  
rechts.gif (1242 bytes)IUF Iuf2.jpg (1435 bytes)
rechts.gif (1242 bytes)WTO 
rechts.gif (1242 bytes)ECTAA ECTAA